tisdag 30 juni 2009

Sött barncitat

Frank, nästan 3 år:
- Mamma, bebisen i min mage säger att den vill ha bilgodisar nu!

måndag 29 juni 2009

Tankens vikt

"Tanken är en plats för sig,
och kan göra helvete till himmel
och himmel till helvete.
"
Milton

Just lagom mycket peace & love

Festivalen Peace and love har just slutat. Man fick ett rekordstort antal besökare: 41 685 inträdesbiljetter såldes, utöver dem fanns tiotusen (ja! du läste rätt!) funktionärer på plats. Det är mycket pengar i en liten kommun när varje person drar in 1295 kronor för bara biljetten. Dessutom tillkommer en massa extra klirr i kassan i form av alltifrån hyra för tältplats, spritinköp, en och annan matbit (för dem som kommer ihåg att äta), musikprylar och - inte att förglömma - sexleksaker. Finfint för en liten kommun i Dalarna. Och dessutom en massa reklam världen över.

"Vi tror inte på krig, vi tror på fred. Vi tror inte på hat, vi tror på kärlek." Ja, det låter ju sådär vackert och fint som det kan låta när man vill idealisera en plats där droger, öppen sex, avklädda ungdomar, våldtäkter, våld, mordförsök och skador tillhör vanligheterna.

- Jag tror inte att ni vill gå in där, var svaret några socialarbetare fick av polisen när de ville gå in på festivalens tältområde, men inte fick. Nej, för när det är festival ser man mellan fingrarna; man har helt enkelt inte tillräckligt med resurser, så man lägger ner vapnen och det mesta är plötsligt tillåtet. Minderåriga drogar, man gör sitt både vad gäller toalettbestyr och sex helt öppet. Men vad gör väl det - för allt är ju ändå så fint inlindat i "kultur" och dessutom drar det ju in en hemskans massa pengar - så då måste det väl vara braaaaa? (Att det sen kostar några våldtäkter och några tusentals människors urballade drogande med dess konsekvenser, får man ta. Eller?)

Det är väldigt lätt att blanda ihop kärlek med både lusta och pengabegär. Men si det är inte samma sak.

Festen är över


Kanske man borde ta sig en funderare kring om det är sådär jätteintelligent att tränga ihop en massa ungdomar i en massa tält under sex hela konsertdagar med fokus på "kärlek" i kombination med ett fritt flöde av sprit (och droger)?

fredag 26 juni 2009

Sverige är fantastiskt!














Det har varit/är väl lite lågkonjunktur här på bloggen, som du kanske märkt. Men det är bara för att Sverige är så fantastiskt - särskilt på sommaren! Det gör liksom att dataskrämen får lite svårt att konkurera:) Kommer ändå dyka upp lite då och då med några små visa...så du är alltid välkommen!

Many blessings och NJUT nu sommaren när den äntligen kommit!

Kramar /Bibi

onsdag 17 juni 2009

Apropå bön

Faximil ur Dagen

Ibland babblar vi bara på med våra små böneämnen och lyssnar inte in vad Gud vill säga till oss. Jesus själv sa att "Jag kallar er inte längre tjänare, eftersom tjänaren inte vet vad hans herre gör. Vänner kallar jag er, ty allt vad jag har hört av min Fader har jag låtit er veta." (Joh 15:15) Med andra ord: han vill att bönen ska vara en tvåvägskommunikation i djup gemenskap med honom. Så sätt dig ned idag/ikväll och lyssna vad han har att säga.

måndag 15 juni 2009

Ett fall för KO?

Exemplar av bomullsrondellshållare som inte är av den värsta sorten, men illa nog.


En helt jordisk fråga; men kan någon förklara för mig varför man gör bomullsrondelshållare så vansinnigt TRÅKIGA, ja, rentav fula??? När de ändå är gjorda för att hänga framme, kan de väl ändå göras lite - åtminstonde lite - estetiska och prydande i tillvaron?

Mycket missnöjd konsument.

söndag 14 juni 2009

Söndag: Kärlek i praktiken


"Om ni älskar mig, håller ni fast vid mina bud."
Jesus i Joh 14:15
...
Att älska Gud i praktiken
Kärleken lyssnar
Kärleken lyder
Kärleken tillber
&
Kärleken förtröstar

torsdag 11 juni 2009

Resten av ditt liv


"Det är uppenbart att ni är ett Kristusbrev som är ombesörjt av oss och skrivet inte med bläck utan med den levande Gudens Ande, inte på tavlor av sten utan på tavlor av kött, på människohjärtan."
2 Kor 3:3

Jag fann ett tomt blad här om dagen, i en gammal bibel jag har liggande. Bladet var avrivet och bara halva papperet var kvar, resten var tomma rader där inget var skrivet än. Jag vet inte vad den övre halvan använts till, men det var nog en bra lång tid sedan papperet lagts in där.

Vad än den första delen av papperet använts till, så spelar det egentligen ingen roll för hur jag kan komma att använda resten av papperet. Jag skulle kunna skriva små hemlighetsfulla ord, meddelanden till en kär vän eller en inköpslista. Jag skulle även kunna rita en blomma på det, göra det till ett kärleksbrev eller förmedla ord som skulle kunna förändra en annan människas liv för evigt. Men...jag skulle även kunna skrynkla ihop papperet, se det som värdelöst och slänga det i papperskorgen. Historien kan inte avgöra vad jag väljer att göra av den bit av bladet jag har kvar. För bladet är tomt och det förflutna är avriven. Historien är bakom och bara resten är kvar. Jag kan välja att sörja att den första delen är förlorad, eller så jag kan välja att använda resten av bladet. Och vad jag väljer att göra är det bara upp till mig att avgöra.

Så...tänkte jag...är det också med våra liv...

onsdag 10 juni 2009

Tips för andlig överlevnad

Det är lätt att ha höga ambitioner för sitt andliga liv, ambitioner som kanske inte blir just mer än just ambitioner. Ulf Ekman ger på sin blogg en mängd handfasta tips för den som inte "den som inte orkar med en timmes andaktsstund på morgon och långa bönestunder på kvällen". Läs och börja gärna applicera redan idag...
  • När du vaknar, säg “Jesus”. Upprepa sakta hans namn när du går ur sängen.

  • Sträck dig efter Bibeln direkt efter att ha stängt av väckarklockan och läs genast ett eller två bibelord, inte mer. Detta klarar alla.
  • Be tyst i tungor i ditt inre på väg in i duschen. Det får ditt inre att bli lovsjungande istället för att börja meditera över dagens alla bekymmer.
  • Be alltid för maten. Inkludera kort dagens händelser i frukostbönen så att du lägger dagen i Herrens händer.
  • Försök om det går att ha en tio minuters bön och bibelläsning innan du rusar iväg. Ha ett litet NT i fickan, läs på toa, på bussen, i korta pauser på jobbet. Lägg in Bibeln på datorn så du kan läsa någon vers då och då.

  • Försök, om det går, att läsa igenom Bibeln åtminstone vartannat år. Även om du inte skulle hinna igenom så har du ändå hunnit en god del. Själv (skriver Ulf) försöker jag numera att sträckläsa den vartannat år och det andra året går jag mer på djupet i en bibelbok som jag då ständigt återvänder till. För två år sedan var det Johannesevangeliet. I år är det Efesierbrevet.
  • Insistera på att, åtminstone själv, alltid be bordsbön. Vi kastar oss inte över maten som djur utan tackar Herren för varje gåva vi får.
  • Be kort, riktade böner, ofta tyst, för speciella situationer på jobbet och för speciella personer. Be direkt, vänta inte, men du behöver inte be så länge.

  • Försök att gå på din församlings bönemöten och var med i en cellgrupp.

  • Försök att ha aftonbön, gärna tidigare på kvällen, med några av familjemedlemmarna. “Den familj som ber tillsammans förblir tillsammans.”

  • Om du tycker om att läsa i sängen, sluta då det hela med Bibeln så att du somnar med bibelord i ditt sinne, inte romaner och nyhetsartiklar.

  • Upprepa tyst för dig själv namnet Jesus tills du somnar.

  • Gör inte allt detta på en gång utan ta några saker i sänder, pröva dig fram och bli inte missmodig om det inte fungerar bra genast. Du skall se att hela din dag mer och mer blir omgärdad av Guds närvaro. Bön är samtal med Gud och han är alltid där för att ha gemenskap med dig. Bön är något underbart just därför att Jesus är underbar.

tisdag 9 juni 2009

Om ledarskap, mod och tro


"Ledarskap handlar om att ställa sig upp inför världen, att kliva fram när andra backar undan, att anta ensamheten som siste beslutsfattare. Inta vara säker på att lyckas, tvärtom väldigt osäker. Det är i den okunskapen som modet ligger, och när modet inte räcker så kan tron lyfta modet, och hindra det från att falla."

Tony Blair, fd premiärminister i Storbrittanien och Nordirland 1997-2007


Tony Blair vid bönefrukosten i Washington

måndag 8 juni 2009

En mammas pennställ

Mammor är för go'a. De liksom gillar en. Särskilt som barn:)

Lite sån't där man hittar i sina föräldrars hem

Älskar detaljstudier. När man öppnar ögonen och ser det där man annars lätt missar. Ofta ser vi bara på saker lite översiktligt och av gammal vana. Men bestäm dig att idag se det där vackra i detaljerna, så upptäcker du en helt ny värld... Det är fascinerande, tycker jag.

söndag 7 juni 2009

Söndag: All trösts Gud - med dig


 
"Lovad vare vår Herres, Jesu Kristi, Gud och Fader,barmhärtighetens Fader och all trösts Gud, han som tröstar oss i all vår nöd, så att vi genom den tröst vi själva undfå av Gud kunna trösta dem som äro stadda i allahanda nöd."
2 Kor 1:3-4

"Och där ingen förhoppning fanns, där hoppades han ändå och
trodde"
Rom 4:18

lördag 6 juni 2009

Nationaldagen

Svenska folk du borde tacka

Svenska folk du borde tacka
Gud för landet han dig gav,
detta land, som såg oss födas,
där en gång vi får vår grav.
Där föräldrarhemmet trygga
givit oss en barndom skön,
där en älskad mor oss lärde
bedja trosfrisk barnabön.

Han med fulla händer givit
riklig bärgning av vårt land:
bröd från slätter, malm från bergen,
allt är gåvor av hans hand.
Mörgrön skog och blomsterängar,
sommarsol på evig snö
är ju smycken som han strödde
rikligt över land och sjö.

Satte han vid landets gränser
en osynlig änglavakt,
som i ofärdstider kunde
skydda det från svärdets makt.
Huru eljest fick det njuta
sekellånga fredens dag,
medan hela världen blödde
under krigets hårda dag?

Svenska folk, du borde tacka,
tacka Gud av all din själ,
för det land som han dig givit,
att han vårdat det så väl.
Bed att han det ville hägna
med sin nåd från strand till strand.
Tacka så din Gud för gåvan,
för ett älskat fosterland!

Lewi Pethrus 1957


Jag är född och delvis uppvuxen i ett annat land. Mina föräldrar var missionärer. Det land jag föddes i är ett vackert land, ett land fullt av naturrikedomar och härliga mäniskor. Men landet är sargat. Det är ett land som förtryckts i årtion, ett land där skövlare skövlat och mördare farit fram. Ett land som skulle kunna vara - men inte är - ett av världens rikaste, utan istället ett av världens fattigaste. Det är ett land med en bräcklig demokrati, ett land där diktatorer länge varit mer angelägna om sin egen lyx än om mat till barnet i den lilla byn han inte ser. Där det behövts bröd har man fått svärd. Där det behövts vägar, sjukvård och ett fungerande skolsystem, finns idag mest bara kaos. Ett land långt ifrån oss...

I Sverige har vi "allt". Vi har demokrati, vi har materiella resurser och vi har en historia som präglats - i mångt och mycket - av trygghet och kristna värderingar. Värderingar som visat sig i alltifrån lagstiftning till attityder till nästan och till vad som är rätt och fel.

Ledsamt nog ser vi hur vi alltmer lämnar värden som vi tagit för självklara tidigare, på en mängd områden. Och vi ser redan hur resultaten av det gör sig alltmer gällande. Idag lever vi till stor del på våra fäders välsignelser, men börjar alltmer se frukten av våra egna gärningar.

Det är dags att vi själva söker Gud. Söker Gud för vårt land och tackar honom för den välsignelse och nåd han gett oss. För ingenting är självklart - även om vi lever som om det vore det; varken åsiktsfrihet, religionsfrihet eller yttrandefrihet är något givet, inte heller demokrati, säkerhet eller fred. Ingenting... Det enda som är uppenbart, är att vi - fortfarande - är berorende av Gud för vår framtid! Så låt oss be och tacka Gud för vårt land!

Tack Gud för Sverige!

fredag 5 juni 2009

Passa på!

Hittade den i tidningen Dagen - tyckte den va lite kul då...:) (Mitt i det tragiska, får jag väl tillägga.)

Söta sommarflickor jubilerar

Förra veckan hade jag och Alicia, tillsammans med hennes mamma en liten mysig picknick i parken tillsammans.Idag fyller hon 1 år och 9 månader och hennes mamma 40 (år:). Ett stort GRATTIS till er båda! Hurra, hurra, hurra, hurraaaa!!! Dagen till ära visar jag därför denna lilla videosnutt på Sveriges mest avancerade bäbis-skeds-hållar-grepp. Kolla in videon; är hon inte duktig?! Grymt fint och feminint fingergrepp den lilla damen har för sin ålder, tycker en stolt låtsasmoster. ;)

torsdag 4 juni 2009

Halleluja, Schyman!?

Nu hallelujar Gudrun Schyman (Fi) i debattspalterna. Fast med en stark ironisk klang, upprörd över att så hemska herrar som Tuve Skånberg och Lennart Sacrédeus gör sina röster hörda i debatten. För hua - de har ju såna däringa farliga värdekonservativa idéer... Ni vet - såna som handlar om att ta hand om sin nästa, sin sexualitet och sitt familjeliv. Sånt är farligt! Mycket farligt. Så farligt att man till och med kan kallas rascist. I alla fall enligt Schymans evangelium kapitel 6 vers 3 (3 juni EU-valåret 2009). Ty så säger Schyman: "Vi är trötta på kristen dom".

Kanske är det också därför hon tycker att folkpartiet ska ta fram stora radergummit och sudda bort den alldeles för kristne sångaren Roland Utbults namn från valsedlarna? För - förutom att han är kristen - så vill han ju något så hemskt som att få ned antalet oönskade graviditerter. (vilket tydligen socialstyrelsen också vill...hmmm...?) och dessutom har är han så osmaklig att han stödjer en grupp på Facebook som värnar om livet. Och DET kan ju inte vara nyttigt. Ju!
Och visste ni det...; Roland och hans polares åsikter är faktiskt den direkta orsaken till att 75 000 kvinnor dör per år!! Det har Schyman berättat för mig. Tänk... Och jag som trodde det var fattigdomen, bristen på stöd, hjälp, utbildning och god vård. Men vad fel man kan ha...

(Undrar vem som är den direkta orsaken till att 40-50 miljoner barn som dödades innan de fick födas förra året?)

onsdag 3 juni 2009

Duktig!

Titta! Vad duktig! Åt faktiskt inte upp allt godis på resan, utan här ligger det tryggt på min filt. Se själv!
(Att jag sen tog en liten kopp thé och en liten, liten, väldigt liten mumsig bulle från presskiosken räknas inte. Inte heller att jag kommer att äta upp godiset i morgon eller övermorgon eller så...)

Tre i ett


"All logik slår knut på sig själv när den försöker komma åt Guds hemlighet. Talet tre i Treenigheten är inte ett antal. De gudomliga personerna kan inte adderas. Fadern är i Sonen, och sonen är i Fadern, och Anden rör sig tillsammans med Fadern och Sonen i en hisnande kosmisk dans!"
Peter Halldorf
Han uttrycker sig poetiskt, Halldorf. "Talet tre är inte ett antal." Kanske är det så, jag vet faktiskt inte, utan får nog klura på den. Citatet har jag tagit ur en artikel, där han lägger ut orden kring detta. Kanske återkommer om det. Hur som helst så finns det så mycket mer att försöka förstå den oändliga storhet som kallas treenigheten. Tre personligheter i en Gud. Tre är ett, en är tre. Fadern i Sonen och Sonen i Fadern, genom Den Helige Ande. Kärleken förutsätter någon att älska och den Gud som är kärlek älskar både inom och utom sig själv.
"Tror du inte att jag är i Fadern och att Fadern är i mig? De ord jag talar till er, talar jag inte av mig själv. Fadern förbli i mig och gärningarna är hans verk."
Jesus i Joh 14: 10

Skönt!

Aaah... Har just landat hemma i mina föräldrars villa, alias mitt barndomshem. Tänk vad gott det är att komma "hem" ändå. (Jo, jag har ett eget - lovar;)