onsdag 11 juni 2008

Bön till en variationsrik Gud

Sprang för en stund sen förbi en blogg, som ifrågasatte en viss sorts bön. Och visst kan ju ha åsikter om än det ena än det andra, om man har alltför ensidiga erfarenheter av det. Personligen tror jag dock Gud är rätt lika oss människor (fast egentligen är det givetvis tvärtom!:): Han gillar helt enkelt variation. Själv uppskattar jag verkligen människor som kan spela på det breda registret och släppa fram olika sidor av sig själv. Inte bara den allvarliga sidan utan även den glädjefulla - lite galna, inte bara den strikta utan även den nära, intima.

Med risken att komma med en lite misslyckad bild; så är kristna människor som katter: Envisa - fast rätt goa', samtidigt. Vi kan lätt bli lite inslagna på en och samma bana, om man säger så. Vi gillar att göra saker på vårt sätt - nämligen på det sätt vi har erfarenhet av. Och visst; Gud gillar när du blåser lungorna ur dig i tungor, men han gillar också när du ber en stilla bön tyst i ditt hjärta. Han uppskattar likaväl formell, ritualiserad bön som känslomässigt karismatisk. - Bara hjärtat är med! Alltför lätt begränsar vi honom till vår egen lilla "box" och har det inte alltid så lätt när Gud kommer och föreslår oss något lite annorlunda. Nu är ju Gud god och visst kan han uppskatta din bön även om du ber samma ord, på samma sätt genom hela livet(dessutom respekterar han din personlighet), men... - Jag tror han har mer på lager!

Han vill helt enkelt fördjupa er relation. Han vill mer än att varje gång du ber ta emot din lilla "önskelista", mer än att alltid gå ut på "stridsfältens höjder" med dig och mer än att jämt ha lilla mysstunden där bara ni två sitter och är. För...Han är ju en person! Inte en tuggummiautomat.

"Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer, eller vart den far; så är det med var och en som är född av Anden." (Johannes 14:26)

.

Inga kommentarer: