måndag 29 juni 2009

Just lagom mycket peace & love

Festivalen Peace and love har just slutat. Man fick ett rekordstort antal besökare: 41 685 inträdesbiljetter såldes, utöver dem fanns tiotusen (ja! du läste rätt!) funktionärer på plats. Det är mycket pengar i en liten kommun när varje person drar in 1295 kronor för bara biljetten. Dessutom tillkommer en massa extra klirr i kassan i form av alltifrån hyra för tältplats, spritinköp, en och annan matbit (för dem som kommer ihåg att äta), musikprylar och - inte att förglömma - sexleksaker. Finfint för en liten kommun i Dalarna. Och dessutom en massa reklam världen över.

"Vi tror inte på krig, vi tror på fred. Vi tror inte på hat, vi tror på kärlek." Ja, det låter ju sådär vackert och fint som det kan låta när man vill idealisera en plats där droger, öppen sex, avklädda ungdomar, våldtäkter, våld, mordförsök och skador tillhör vanligheterna.

- Jag tror inte att ni vill gå in där, var svaret några socialarbetare fick av polisen när de ville gå in på festivalens tältområde, men inte fick. Nej, för när det är festival ser man mellan fingrarna; man har helt enkelt inte tillräckligt med resurser, så man lägger ner vapnen och det mesta är plötsligt tillåtet. Minderåriga drogar, man gör sitt både vad gäller toalettbestyr och sex helt öppet. Men vad gör väl det - för allt är ju ändå så fint inlindat i "kultur" och dessutom drar det ju in en hemskans massa pengar - så då måste det väl vara braaaaa? (Att det sen kostar några våldtäkter och några tusentals människors urballade drogande med dess konsekvenser, får man ta. Eller?)

Det är väldigt lätt att blanda ihop kärlek med både lusta och pengabegär. Men si det är inte samma sak.

Festen är över


Kanske man borde ta sig en funderare kring om det är sådär jätteintelligent att tränga ihop en massa ungdomar i en massa tält under sex hela konsertdagar med fokus på "kärlek" i kombination med ett fritt flöde av sprit (och droger)?

Inga kommentarer: