lördag 6 juni 2009

Nationaldagen

Svenska folk du borde tacka

Svenska folk du borde tacka
Gud för landet han dig gav,
detta land, som såg oss födas,
där en gång vi får vår grav.
Där föräldrarhemmet trygga
givit oss en barndom skön,
där en älskad mor oss lärde
bedja trosfrisk barnabön.

Han med fulla händer givit
riklig bärgning av vårt land:
bröd från slätter, malm från bergen,
allt är gåvor av hans hand.
Mörgrön skog och blomsterängar,
sommarsol på evig snö
är ju smycken som han strödde
rikligt över land och sjö.

Satte han vid landets gränser
en osynlig änglavakt,
som i ofärdstider kunde
skydda det från svärdets makt.
Huru eljest fick det njuta
sekellånga fredens dag,
medan hela världen blödde
under krigets hårda dag?

Svenska folk, du borde tacka,
tacka Gud av all din själ,
för det land som han dig givit,
att han vårdat det så väl.
Bed att han det ville hägna
med sin nåd från strand till strand.
Tacka så din Gud för gåvan,
för ett älskat fosterland!

Lewi Pethrus 1957


Jag är född och delvis uppvuxen i ett annat land. Mina föräldrar var missionärer. Det land jag föddes i är ett vackert land, ett land fullt av naturrikedomar och härliga mäniskor. Men landet är sargat. Det är ett land som förtryckts i årtion, ett land där skövlare skövlat och mördare farit fram. Ett land som skulle kunna vara - men inte är - ett av världens rikaste, utan istället ett av världens fattigaste. Det är ett land med en bräcklig demokrati, ett land där diktatorer länge varit mer angelägna om sin egen lyx än om mat till barnet i den lilla byn han inte ser. Där det behövts bröd har man fått svärd. Där det behövts vägar, sjukvård och ett fungerande skolsystem, finns idag mest bara kaos. Ett land långt ifrån oss...

I Sverige har vi "allt". Vi har demokrati, vi har materiella resurser och vi har en historia som präglats - i mångt och mycket - av trygghet och kristna värderingar. Värderingar som visat sig i alltifrån lagstiftning till attityder till nästan och till vad som är rätt och fel.

Ledsamt nog ser vi hur vi alltmer lämnar värden som vi tagit för självklara tidigare, på en mängd områden. Och vi ser redan hur resultaten av det gör sig alltmer gällande. Idag lever vi till stor del på våra fäders välsignelser, men börjar alltmer se frukten av våra egna gärningar.

Det är dags att vi själva söker Gud. Söker Gud för vårt land och tackar honom för den välsignelse och nåd han gett oss. För ingenting är självklart - även om vi lever som om det vore det; varken åsiktsfrihet, religionsfrihet eller yttrandefrihet är något givet, inte heller demokrati, säkerhet eller fred. Ingenting... Det enda som är uppenbart, är att vi - fortfarande - är berorende av Gud för vår framtid! Så låt oss be och tacka Gud för vårt land!

Tack Gud för Sverige!

Inga kommentarer: