tisdag 7 april 2009

Gud har inte bestämt oss till vredesdom

(När sker uppryckandet? - del 1)


"Ty Gud har inte bestämt oss till att drabbas av vredesdomen utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus."
1 Tess 5:9



Enligt 1 Tess 5:9 är församlingen (dvs de människor som har Jesus som Herre) inte bestämd till att drabbas av vredesdomen. Vad är det då ordet "vredesdomen" åsyftar? När bibeln talar om den yttersta tiden, så benämner den just den yttersta tidens händelser som "vrede", "dom" och "vredesdom", se ex Upp 15:7 (sju skålar med Guds vrede), Upp 16:1 (Guds sju vredesskålar), Upp 16:19 (bägaren med Guds stränga vredes vin) och Upp 19:15 (Guds, den Allsmäktiges, stränga vredes vinpress). Det handlar alltså inte enbart om att vi är "allmänt" frälsta och inte kommer till helvetet, utan denna bibelvers hänsyftar till just vedermödan.

När Paulus skriver om att vi, som frälsta, inte är bestämda till vredesdom gör han det nämligen också i samband med att han talar om den yttersta tiden. I verserna tidigare kan vi även läsa: "Om tider och stunder, bröder, behöver vi inte skriva till er. Ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten." (v2), medan vi "tillhör dagen" (v 5-8) och alltså inte den natt och mörker som då ska vara.

Det finns ett antal bibelverser som poängterar just att församlingen inte är bestämd till vredesdom, dvs inte ska bli kvar under den tid då Gud låter sin vrede drabba jordenm, bland annat dessa - läs och begrunda:

"När vi nu står som rättfärdiga genom hans blod, hur mycket säkrare skall vi då inte genom honom bli frälsta från vredesdomen."

"...och vänta på hans Son från himlen, honom som Gud har uppväckt från de döda, Jesus, som har frälst oss från den kommande vredesdomen."
1 Tess 1:10

Inga kommentarer: