fredag 8 maj 2009

Dick om den usla utrikesrapporteringen


Kan inte låta bli att citera Dick Erixon som i sin blogg kommenterar den svenska utrikesbevakningen, som han menar vara "urusel". Han blottlägger detta genom att visa på ordval redaktioner gör om mellanösternläget och exemplifierar med Sveriges Radioa inslag om både Israel och Iran den 5 maj:
"I inslaget om Iran används ord som ”socialt patos”, ”reformsinnad” och ”reformvänlig” om Irans presidentkandidater. Inte med ett ord talar P1 Morgon om att presidentvalet är en charad, att verkliga regimkritiker förbjuds att ställa upp i valet och oppositionella fängslas och mördas.

I inslaget om Israel kallas däremot landets utrikesminister för ”rasist”. Detta om ett land med en levande demokrati, där regeringar fälls av folket och oppositionen vinner regeringsmakten. De som lyssnar på Sveriges Radio får en bild av att Iran är härlig demokrati medan Israel är förfärligt. Att Iran är ett civiliserat samhälle medan Israel inte skulle vara det. Det är en grov förvanskning av verklighetens förhållanden.

Sveriges Radios utrikesrapportering är djupt falsk och lögnaktig."
Jag har en (stark) tendens att hålla med honom. Bilden som svensken ges av mellanösternläget är verkligen inte opartisk, utan - oftast - anti-israelisk och alltför blåögt vad gäller den (antidemokratiska) muslimvärlden. Det är svårt att sätta på nyheterna om man vill ha en stilla afton utan att bli alltför upprörd...

Inga kommentarer: