tisdag 19 maj 2009

Krymp inte Ordet - djupen kallar dig

"Den Heliga Skrift utmanar de starka med sina dunklaste ord, och tillfredställer de enkla med sitt konkreta språk. En obildad läsare kan förstå den, och de bildade återupptäcker den utan uppehåll. Ändå övergår den allt vetande och all lära genom sitt uttryckssätt, eftersom den med ett och samma språk och alla sina berättelser uppenbarar mysteriet."

Gregorius den Store


Bibeln är den mest fascinerande boken i vår värld! I den finner vi inte bara en fantastisk kombination av historiskt berättande, visdomsord och personliga brev som är oslagbar. Vi finner Gud - där. Mitt ibland alla ord finns han. Han som själv ÄR ordet. ("I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud.") Det fantastiska med Gudsordet är att det presenteras så att det minsta barn kan förstå det och samtidigt ha ett sådant djup att den mest vise kan tillbringa ett helt liv att tränga in i det, och ändå bara smaka på de djup som döljs.

Det är lätt för oss att tro att vi "vet" vad evangeliet går ut på och att vi därför och därmed krymper de ord och begrepp, som egentligen rymmer en oändlighet. Låt oss inte göra det! Låt oss inte förminska bibeln till att bli det vi och vår begreppsvärld är, låt oss istället låta den förvandla oss och förstora vår begreppsvärd, så att vi blir lik den HAN är. Och i ordet finna de djup vårt innersta längtar efter.

"Djup ropar till djup vid dånet av dina vattenfall."

Inga kommentarer: